Свечана академија ” Теби на дар , Републико”

Свечана академија ” Теби на дар , Републико”

Свечана академија “Теби на дар, Републико”, у оквиру које је приређена промоција ликовних и литерарних радова више од 2.500 младих који су инспирацију нашли у љубави према отаџбини, одржана је данас у Приједору у част 9. јануара – Дана Републике.

Директор Републичког педагошког завода Слађана Танасић рекла је да ова установа свечаном академијом традиционално обиљежава рођендан Републике Српске и да сваке године друга локална заједница буде домаћин, а ове године је то град Приједор.
“Данас приређујемо промоцију ликовних и литерарних радова награђених ученика и ученика који су учествовали на конкурсима, те младошћу бојимо рођендан наше Републике”, поручила је Танасићева.
Начелник градског Одјељења за образовање, здравство, социјалну заштиту и пронаталитетну политику и демографску политику Оливера Брдар Мирковић рекла је да ће програмом који су припремили ученици и наставници знањем и младошћу бити даривана Република Српска за 32. рођендан.
“Ту смо да с поносом покажемо да је више од 2.500 младих за своје ликовне и литерарне радове инспирацију нашло у најузвишенијем осјећању од свих – љубави према отаџбини. И ту смо да покажемо жељу да се остане и опстане и да се гради Република Српска”, навела је Мирковићева.
Представник Борачке организације Републике Српске Зоран Предојевић честитао је Заводу што на овако величанствен начин обиљежава 9. јануар овај најважнији датум у новијој српској историји упркос покушајима забрана које долазе из западног свијета.
У програму су учествовале основне школе “Петар Кочић”, “Бранко Ћопић”, “Десанка Максимовић” и “Доситеј Обрадовић”, Музичка школа “Саво Балабан”, Пољопривредно-прехрамбена, Електротехничка, Угоститељско-економска школа и Гимназија “Свети Сава”, те Дјечији вртић “Радост”.
Свечаној академији присуствовали су представници Министарства просвјете и културе и Владе Републике Српске, Народне скупштине Српске, локалних заједница, школа и Борачке организације Републике Српске, те велики број грађана.
Изложба ученичких радова отворена је данас у холу Позоришта Приједор и биће постављена до 11. фебруара.